Migrena povezana sa sindromom iritabilnog crijeva


Migrena povezana sa sindromom iritabilnog crijeva

Izgleda da migrena i tenzijski tip glavobolje dijele određenu genotipsku i fenotipsku povezanost sa sindromom iritabilnog crijeva, ukazuje nova studija. Stoga bi liječnici kod pacijenata koji pate od migrene i tenzijskog tipa glavobolje trebali provjeriti prisutnost sindroma iritabilnog crijeva, a kod pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva trebalo bi vidjeti imaju li oni i migrenu te tenzijsku glavobolju.

Inače, od ranije se zna da mozak ima važnu ulogu u nastanku sindroma iritabilnog crijeva. Naime, sindrom iritabilnog crijeva karakterizira disfunkcija procesiranja informacija od strane središnjeg živčanog sustava. Oboljeli od sindroma iritabilnog crijeva imaju povećanu aktivnost hipotalamusa što ukazuje na vezu između sindroma iritabilnog crijeva, stresa i hipotalamičke osi. U tom pogledu, moglo bi se reći da je sindrom iritabilnog crijeva "migrena crijeva".

Ovo istraživanje je pokazalo da je sindrom iritabilnog crijeva bio prisutan u 54,2 posto pacijenata s migrenom i 28,3 posto pacijenata s tenzijskom glavoboljom. Jednako tako, 35,5 posto pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva imalo je migrenu, a njih 22,4 posto tenzijsku glavobolju.

Smatra se da postoji genetska veza koja utječe na poremećaj unutar serotoninergičkog neurotransmiterskog sustava.

Izvor:
American Academy of Neurology (AAN) 68th Annual Meeting