Home / Vijesti / Mikrobi na jeziku mogu se koristiti za dijagnosticiranje raka gušterače

Mikrobi na jeziku mogu se koristiti za dijagnosticiranje raka gušterače

Mikrobi na jeziku mogu se koristiti za dijagnosticiranje raka gušterače

Prema rezultatima novog istraživanja, izgleda da bi poremećaj u sastavu mikroba koji oblažu jezik mogao poslužiti kao biomarker za rani stadij raka gušterače. Naime, uočeno je da osobe s ranim stadijem raka gušterače imaju značajno drugačiji sastav bakterija koje oblažu jezik u odnosu na zdrave pojedince.

Niske razine Haemophilusa i Porphyromonasa, u kombinaciji s visokim razinama Leptotrichiae i Fusobacteriuma, glavne su razlike između pacijenata s rakom gušterače i zdravih osobe.

Smatra se da ukoliko se ovi rezultati potvde u drugim studijama, ovo otkriće bi moglo dovesti do razvoja novih dijagnostičkih ili preventivnih alata za rak gušterače koji se temelje na mikrobiomu.

Rak gušterače je sedmi vodeći uzrok smrti povezane s rakom u svijetu. U Velikoj Britaniji se u gotovo 10.000 ljudi svake godine dijagnosticira ova vrlo agresivna bolest, a samo 1 posto oboljelih preživi više od deset godina.

Simptomi raka gušterače se obično ne javljaju tijekom rane faze bolesti, a većina pacijenata već je u uznapredovalom stadiju bolesti u trenutku dijagnosticiranja bolesti.

Poznato je da mikrobiom utječe na upalu i karcinogenezu koja potiče tumor. Stoga je istraživanje mikrobiotskih biomarkera koji bi mogli poslužiti kao rani dijagnostički pokazatelji postalo glavno područje istraživanja.

Smatra se da veza između mikrobiotske disbioze jezika i raka gušterače može biti povezana s imunološkim sustavom - na primjer, bolest gušterače može potaknuti imunološke odgovore koji pogoduju proliferaciji određenih bakterija ili obrnuto.

Izvor:
Journal of Oral Microbiology

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje