Ministarstvo zdravstva: Neće doći do nestašice lijekova


Ministarstvo zdravstva: Neće doći do nestašice lijekova

U povodu upozorenja Koordinacije veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja je najavila moguću nestašicu lijekova, iz Ministarstva zdravstva RH priopćili su kako su u stalnom kontaktu s bolnicama i veledrogerijama te s Ministarstvom financija, ustvrdivši da neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje.

Višegodišnje dugovanje bolnica za lijekove trajni je problem koji se prenosio iz godine u godinu, a ova ga je Vlada naslijedila. U sklopu širih aktivnosti koje poduzima na uspostavi financijski održivog zdravstvenog sustava, Ministarstvo zdravstva radi na dugoročnom rješavanju te problematike, navodi se u priopćenju.

"Ministarstvo zdravstva svjesno je težine tog problema i na njegovu rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledrogerijama, s kojima je dosad održano više sastanaka. Također se ulažu zajednički napori ministarstava zdravstva i financija. Prošle je  godine problem bio riješen smanjenjem ukupnog duga u zdravstvu, tako što je Ministarstvo financija dodatno uplatilo 1,267  milijardi kuna po osnovi zakonske obveze države".

Koordinacija veledrogerija upozorila je da ukupna dugovanja bolnica za lijekove i medicinski materijal iznose više od dvije milijarde kuna, a taj je dug samo u proteklih šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna.

To će rezultirati s milijardu kuna novog duga nastalog samo u ovoj godini, što veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja. Stoga su, tvrde veledrogerije, sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova.

Izvor:
MIZ, Hina