Mnogi pacijenti s rakom želuca koji su mlađi od 60 godina imaju genetski i klinički različitu bolest


Mnogi pacijenti s rakom želuca koji su mlađi od 60 godina imaju genetski i klinički različitu bolest

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici s Mayo Clinic, mnogi pacijenti s rakom želuca koji su mlađi od 60 godina imaju genetski i klinički različitu bolest. Naime, u njih rak želuca brže raste i brže se širi, nego u osoba starije živote dobi.

Također, treba navesti, da spomenuti pacijenti imaju lošiju prognozu, obzirom da njihov karcinom otporniji na standardnu kemoterapiju.

Valja spomenuti, da je u zadnjih nekoliko desetljeća, učestalost raka želuca kod starijih osoba u padu, dok je u mlađih osoba u porastu i sada čini više od 30 posto svih dijagnoza karcinoma želuca.

Smatra se da je ovo vrlo zabrinjavajući trend, obzirom da je rak želuca vrlo razorna bolest. Nažalost, u velikog broja mlađih pacijenata rak želuca se dijagnosticira u poodmakloj fazi bolesti, kada je liječenje manje uspješno.

Danas je prosječna dob osobe kojoj je dijagnosticiran rak želuca 68 godina, ali ljudi u 30-im, 40-im i 50-im godinama su u većoj opasnosti nego što su bili ranije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rak želuca je treći najčešći uzrok smrti od raka.

Izvor:
Surgery