Mogu li jagode pomoći u sprječavanju dijabetesa?


Mogu li jagode pomoći u sprječavanju dijabetesa?

Prema rezultatima novog istraživanja, dnevni unos liofiliziranih jagoda poboljšava antioksidativne biomarkere, smanjuje upalu i poboljšava glukozu natašte, što sugerira podršku metaboličkom zdravlju i sprječavanju napredovanja dijabetesa.

Smatra se, da jagode mogu poslužiti kao praktična prehrambena intervencija koja poboljšava glukozu natašte,  kako bi se ojačala antioksidativna obrana kod predijabetičnih odraslih osoba.

Predijabetes predstavlja ključnu fazu između normalnog metabolizma glukoze i dijabetesa tipa 2, karakteriziranog blagom hiperglikemijom koja doprinosi oksidativnom stresu i upali.

Povišena glukoza u krvi povećava reaktivne vrste kisika (ROS), koje oštećuju funkciju inzulina i oštećuju β-stanice gušterače. Proinflamatorni citokini poput TNF-α također pogoršavaju inzulinsku rezistenciju ometanjem unosa glukoze i poticanjem upalnih signalnih putova. Ovi procesi doprinose vaskularnoj disfunkciji i aterosklerozi kroz povećane molekule endotelne adhezije i smanjenu aktivnost antioksidativnih enzima.

Dijetalni antioksidansi, uključujući vitamine, polifenole i karotenoide, mogu se suprotstaviti oksidativnom stresu, iako su rezultati studija o suplementaciji nedosljedni zbog razlika u apsorpciji i bioraspoloživosti. Međutim, meta-analize i kliničke studije pokazuju da antioksidansi biljnog podrijetla poboljšavaju ukupni antioksidativni kapacitet i glikemijske ishode kod osoba s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2. Bobičasto voće, uključujući jagode, posebno je bogato polifenolima poput antocijanina i elagične kiseline koji pojačavaju aktivnost antioksidativnih enzima i osjetljivost na inzulin.

Izvor:
Antioxidants