Mogu li migrene povećati rizik od Parkinsonove bolesti?


Mogu li migrene povećati rizik od Parkinsonove bolesti?

Nova studija pokazala je da su migrene u srednjoj životnoj dobi povezane s povećanim izgledima za razvoj Parkinsonove bolesti ili nekog drugog poremećaja kretanja.

Jednako tako, pokazalo se da je veza između migrene i Parkinsonove bolesti jača u žena u kojih glavobolji prethodi aura. Aura je znak upozorenja za napadaj migrene, a može se očitovati kao smetnja vida, mrlja u vidnom polju koja se povećava; zamućen vid, ili čak i potpuna sljepoća na jednom oku, no mogu se javiti i svjetleće točkice, zvjezdice ili cik-cak crte.

Inače, migrene se javljaju tri pita češće u žena nego kod muškaraca.

Parkinsonova bolest je neizlječiva neurološka bolest koju karakeriziraju tremor, ukočenost, usporeno kretanje, oslabljena ravnoteža i koordinacija.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su imale migrene s aurom u srednjoj životnoj dobi izložene dva puta većem riziku od razvoja Parkinsonove bolesti kasnije u životu nego osobe koje nisu imale glavobolje.

Također, pokazalo se da osobe s migrenom s aurom imaju 3,6 puta veću vjerojatnost da će imati 4 od 6 simptoma Parkinsonove bolesti, dok je u osoba s migrenom bez aure ta vjerojatnost iznosila 2,3 puta.

Prethodne studije su otkrile da je migrena, posebice migrena s aurom, povezana s kardiovaskulanom bolesti i moždanim udarom.

Izvor:
Neurology