Muškarci koji jedu jogurt dva puta tjedno imaju manju vjerojatnost od razvoja raka debelog crijeva


Muškarci koji jedu jogurt dva puta tjedno imaju manju vjerojatnost od razvoja raka debelog crijeva

Prema rezultatima nove studije, muškarci koji jedu dva ili više obroka jogurta tjedno mogu smanjiti rizik od razvoja prekanceroznih izraslina koje mogu dovesti do raka debelog crijeva. Pod obrokom jogurta podrazumijevalo se 245 grama jogurta.

Inače, i neka ranija istraživanja su pokazala da konzumiranje jogurta može smanjiti rizik od kolorektalnog karcinoma.

Ovo istraživanje je pokazalo da konzumacija dva ili više obroka jogurta tjedno smanjuje rizik od razvoja adenoma za 19 posto.

Valja podsjetiti, da je debelo crijevo dom bilijuna mikroba te da bakterije u našem crijevu mogu utjecati na rizik od raka crijeva. Jednako tako, namirnice koje unosimo, također mogu utjecati mikrobiom crijeva te na sveukupno zdravlje crijeva.

Također, ne treba zaboraviti da konzumacija namirnica koje su bogate vlaknima, isto tako može pomoći u smanjivanju rizika od raka debelog crijeva.

Mogući mehanizmi kojima jogurt štiti od raka debelog crijeva su probiotici Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophiles, koji se često koriste u jogurtu, smanjujući količinu karcinogena uključujući nitroreduktazu, fekalno aktivirane bakterijske enzime i topljive fekalne žučne kiseline. Niži pH u debelom crijevu čini ga "gostoljubivijim" za probiotike.

Drugi mehanizam predložen u studiji je da jogurt izaziva protuupalne učinke na sluznici debelog crijeva i poboljšava disfunkciju crijevne barijere. Inače, povećana permeabilnost crijeva uočena je kod muških sudionika s adenomima, što može objasniti zašto je manje žena uživalo u antikancerogenim prednostima jogurta.

Izvor:
Gut