Mutacija gena ključna za razvoj obiteljskog raka gušterače


Mutacija gena ključna za razvoj obiteljskog raka gušterače

Nova studija provedena na 166 bolesnika s rakom gušterače i 190 zdravih ispitanika pokazala je da su nositelji mutiranog ATM gena izloženi većem nasljednom riziku za razvoj raka gušterače

Ovo otkriće moglo bi dovesti do razvoja novih mogućnosti za probir raka gušterače od kojeg umire 95 posto bolesnika unutar pet godina od postavljanja dijagnoze.

Rak gušterače zloćudni je tumor koji potječe iz egzokrinog dijela gušterače, dok se endokrini tumori poput gastrinoma, inzulinoma, vipoma, glukagonoma ili somatostatinoma podrijetlom iz različitih Langerhansovih stanica, obično razmatraju zasebno.

Simptomi raka gušterače se pojavljuju kasno pa u trenutku postavljanja dijagnoze 90 posto bolesnika ima lokalno uznapredovali tumor koji je zahvatio retroperitonealne strukture, proširio se u regionalne limfne čvorove ili metastazirao u jetru ili pluća.

Većina bolesnika ima jake bolove u gonjem dijelu trbuha koji se obično šire u leđa. Također čest je gubitak tjelesne težine i žutica.

Ostali čimbenici rizika za rak gušterače su starija životna dob (≥ 60 godina), prekomjerna tjelesna težina, kronična upala gušterače (pankreatitis), dijabetes, pozitivna obiteljska povijest genetskih sindroma koji povećavaju rizik od raka (mutacija BRCA2 gena, Peutz-Jeghersov sindrom i dr.) i pušenje.

Izvor:
Cancer Discovery