Nahranite svoj imunitet


Nahranite svoj imunitet

U razdoblju smjene toplog i hladnog razdoblja, naš organizam pokazuje potrebu za većom pažnjom. Ukoliko obratimo pažnju na hranu koju jedemo i način života te tako osiguramo svojoj obrani (imunološkom sustavu) potrebno "oružje", rizik od infekcija će se znatno smanjiti.

Činjenica je da nas nekvalitetna prehrana čini podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunološkog sustava. Znanstvenici su dokazali kako funkcija imunološkog sustava slabi s godinama, a novija istraživanja pokazala su da je taj fenomen u izravnoj vezi s prehranom te da se može usporiti ili čak zaustaviti uz pomoć uravnotežene prehrane.

Želimo li osnažiti svoj imunitet, treba birati namirnice koje su bogate nutrijentima važnim za funkcioniranje imunološkog sustava. To su u prvom redu mikronutrijenti zaštitnici imuniteta: vitamin C i cink te korisne bakterije odnosno probiotici.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C je pri vrhu popisa tvari za jačanje imuniteta stoga je za zdrav imunitet važno opskrbiti organizam namirnicama koje ga sadrže u značajnim količinama. To su u prvom redu paprika, brokula, agrumi poput grejpa, mandarina, naranče i limuna i vrlo popularan zimski specijalitet kiseli kupus. Visok sadržaj vitamina C također imaju i cvjetača i prokulice. Adekvatan dnevni unos vitamina C može se postići unosom 6 serviranja voća i povrća, a najbolje ih je rasporediti tijekom cijelog dana kako bi se sav vitamin C iskoristio i spriječilo izlučivanje viška urinom.

Imunostimulativni cink

Jedna od najpoznatijih uloga cinka svakako je doprinos normalnoj funkciji imunološkog sustava. Naime, cink utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos cinka negativno odražava na broj i funkciju T –stanica, a samim time i na imunitet. Čak i malen deficit cinka može poremetiti aktivnost T-limfocita, a ozbiljan nedostatak nosi sa sobom oslabljen imunitet i česte infekcije.

Cink je zastupljen u hrani različitog porijekla, međutim njegova iskoristivost u organizmu se razlikuje ovisno o vrsti namirnice. Najkoncentriraniji izvor cinka su kamenice i općenito plodovi mora jer sadrže najviše cinka po serviranju. No, u modernoj zapadnjačkoj prehrani  najviše cinka unosimo namirnicama koje se najčešće nalaze na jelovniku, a to su crveno meso i meso peradi, te u manjoj mjeri mlijeko i mliječni proizvodi.

Probiotici i prebiotici

Možda zvuči zapanjujuće, ali glavnina stanica imunološkog sustava se nalazi u crijevima. Naša su tijela domaćini milijardama bakterija od kojih je većina "dobrih" odnosno korisnih bakterija dok neke mogu biti i štetne, a mikroflora je najgušće naseljena u našim crijevima. Probiotici su naziv za određene sojeve bakterija za koje se smatra da povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Te se bakterije prirodno nalaze u hrani ili se hrana obogaćuje, a mogu se uzimati i u obliku dodatka prehrani. Fermentirani mliječni proizvodi prirodno sadrže žive bakterije, a sve češće se i dodatno obogaćuju.

Ponekad je prehranom teško osigurati dovoljno tvari za snažan imunitet, osobito u suvremenom, ubrzanom načinu života, no tada nam u pomoć stižu prirodni dodaci prehrani poput PROBalans Imuno. Riječ je o dodatku prehrani za imunitet s jedinstvenom kombinacijom dobrih bakterija B.subtilis, vitamina C i cinka.

ProBalansImuno-1

Oglasna vijest