Neplodnost u muškaraca povećava rizik od metaboličkih bolesti


Neplodnost u muškaraca povećava rizik od metaboličkih bolesti

Muškarci koji imaju mali broj spermija izloženi su većem riziku od razvoja metaboličkih bolesti u poznijoj dobi, ukazuje nova studija provedena na 391 muškarcu u dobi od 18 do 50 godina. Također, treba istaknuti da je stopa hipogonadizma, niske razine hormona testosterona, bila 10 puta viša u muškaraca s poteškoćama vezanim uz plodnost.

Tijekom istraživanja utvrđeno je da je trećina djelomično plodnih muškaraca imala niske razine hormona testosterona, koje su bile povezane s povišenom koncentracijom HbA1c i smanjenom gustoćom kostiju lumbalne (slabinske) kralježnice u odnosu na muškarce s normalnim razinama testosterona.
Djelomično plodni muškarci sa subnormalnom razinom testosterona također su imali i povišene trigliceride i znakove inzulinske rezistencije, kao i povećan rizik od metaboličkog sindroma.

Smatra se da bi svi muškarci koji imaju problema s plodnošću trebali provjeriti svoju razinu reproduktivnih hormona.

Inače, od ranije je poznata veza između niske razine testosterona i metaboličkih poremećaja kao što su metabolički sindrom, dijabetes tip 2, kardiovaskularna bolest i osteoporoza, u muškaraca starije životne dobi. Prema nekim istraživanjima niska razina hormona testosterona je pokazatelj lošeg općeg zdravlja u starijih muškaraca.

Izvor:
Clinical Endocrinology