Niske doze acetilsalicilatne kiseline mogu smanjiti rizik od raka gušterače


Niske doze acetilsalicilatne kiseline mogu smanjiti rizik od raka gušterače

Prema rezultatima nove studije, svakodnevno uzimanje niskih doza acetilsalicilatne kiseline može smanjiti rizik od razvoja raka gušterače za 46 posto. Rak gušterače se često naziva "tihi ubojica" obzirom da se njegovi simptomi pojavjuju u uznapredovaloj fazi bolesti.

Inače, rezultati prethodnih studija, njih 18, pokazali su da primjena acetilsalicilatne kiseline može smanjiti rizik od raka gušterače, te da što je uporaba acetilsalicilatne kiseline bila veća, to je bio manji rizik od raka gušterače.

Valja imati na umu da je rak gušterače relativno rijedak te da se javlja u 1,5 posto odraslih osoba. Dok redovita primjena acetilsalicilatne kiseline može u nekih ljudi uzrokovati značajne zdravstvene komplikacije, te se prije njene redovite primjene svakako treba posavjetovati s liječnikom.

Smatra se da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li svakodnevno uzimanje niskih doza acetilsalicilatne kiseline smanjuje rizik od raka gušterače.

Izvor:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention