Nova kombinirana terapija učinkovita u liječenju raka gušterače


Nova kombinirana terapija učinkovita u liječenju raka gušterače

Britanski znanstvenici s University of Cambridge otkrili su kako se može potkopati zaštitini sloj stanica raka gušterače, što otvara mogućnost stanicama imunosnog sustava da unište stanice raka.

Novim načinom liječenja mogu se u roku od jednog tjedna gotovo u potpunosti eliminirati stanice karcinoma gušterače. Ovaj novi pristup u liječenju karcinoma mogao bi značajno unaprijediti liječenje solidnih tumora.

Imunoterapija je novi i obećavajući način liječenja karcinoma koji se fokusira na poticanje bolesnikovog imunosnog sustava da napadne rak. Ona se pokazala osobito obećavajućom u liječenju solidnih karcinoma, no bolesnici s rakom gušterače nisu reagirali na nju, jer stanice raka gušeterače imaju zaštitni sloj.

Znanstvenici su otkrili da se pomoću lijeka AMD3100, također znanog i kao pleriksafor, može spriječiti interakcija T limfocita s proteinom CXCL12 iz zaštitnog sloja karcinoma i otkloniti zaštitni učinak zaštitnog sloja. Kada se pleriksafor primjeni u kombinaciji s anti-PD-L1, imunoterapeutskim protutijelom koje potiče aktivnost T limfocita, tada se broj stanica raka i njegova veličina znatno smanje.

Naime, tjedan dana nakon kombiniranog liječenja raka gušterače, smanjeni tumor je sadržavao samo premaligne i upalne stanice.

Inače, rak gušterače je bolest čiji se simptomi rijetko mogu uočiti u ranoj fazi bolesti, stoga se ona obično otkriva u trenutku kada se rak proširio i na druge dijelove tijela, te je prognoza izlječena loša.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences