Nova nada za oboljele od lupusa


Nova nada za oboljele od lupusa

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da afimetoran, novi eksperimentalni lijek, može pospješiti liječenje lupusa, autoimune bolesti. Naime, pokazalo se da novi lijek inhibira simptome lupusa, poništava znakove oštećenja organa i sprječava smrt.

Inače, druga faza kliničkih ispitivanja na ljudima za lijek afimetoran je u tijeku. Rezultati ispitivanja na ljudima često se razlikuju od studija na životinjama.

Procjenjuje se da lupus zahvaća 5 milijuna ljudi diljem svijeta. Simptomi ove autoimune bolesti uključuju osip, ekstremni umor, bol i ozbiljno oštećenje organa.

Sumnja se da je poremećaj uzrokovan kvarom receptorskih proteina koji inače aktiviraju imunološki sustav da napada viruse.

Dvije terapije koje su trenutno odobrene za liječenje lupusa usmjerene su na suzbijanje napada imunološkog sustava na tijelo, no moraju se davati injekcijom i infuzijom. Afimetoran djeluje tako da blokira receptore koji su izravno uključeni u lupus, a može se uzimati oralno.

Klinička ispitivanja faze 1, namijenjena procjeni sigurnosti lijeka kod ljudi, pokazala su da niska doza afimetorana jednom dnevno može gotovo potpuno blokirati receptore koji uzrokuju lupus. Zbog svog načina djelovanja, lijek bi također mogao biti učinkovit protiv drugih autoimunih poremećaja poput psorijaze ili artritisa.

Izvor:
American Chemical Society, news release