Nova vrsta proteze gležnja u Klinici za ortopediju Lovran


Nova vrsta proteze gležnja u Klinici za ortopediju Lovran

Nakon što su stručnjaci Klinike za ortopediju Lovran prije mjesec dana u svoj redovni operacijski program uvrstili ugradnju novog modela proteze ramena, ovih je dana uvedena još jedna nova operativna metoda, po prvi puta u Hrvatskoj pacijentu je ugrađena nova vrsta proteze gležnja, odnosno skočnog zgloba, koja mu jamči njegov brži oporavak.

Riječ je o minimalno invazivnoj operacijskoj tehnici, namijenjenoj aktivnoj populaciji srednje dobi, a naročito osobama koje puno hodaju, što zahtijeva maksimalnu gibljivost skočnog zgloba.

Do sada su se uznapredovale degenerativne promjene skočnog zgloba najčešće liječile ukočenjem zgloba,  što je utjecalo na bolne promjene u zglobovima koljena, kuka i kralježnice, a sve zajedno značajno umanjivalo kvalitetu života pacijenta.

Uvođenjem nove operativne tehnike te je tegobe moguće izbjeći, pa se pacijentu vraća prvotna kvaliteta življenja, a ukočenje skočnog zgloba postaje prošlost.

Pacijenti već nakon drugog dana od operacije ustaju i postupno opterećuju operiranu nogu, što je moguće zbog malog operacijskog reza, male resekciji kosti i zgloba, zbog čega nema potrebe za korištenjem koštanog cementa.

Uvođenje nove operativne metode rezultat je niza mjera koje provodi Ministarstvo zdravlja, a cilj ima je proširiti operacijske programe u zdravstvenih ustanovama u korak sa zemljama EU.

Inače, u Klinici za ortopediju Lovran godišnje se obavi  oko 1.600 endoprotetskih zahvata, najviše umjetnih kukova i koljena. Većina se obavlja minimalno invazivnim tehnikama koje omogućavaju ustajanje pacijenta već drugog dana nakon operacije uz značajno skraćenje vremena potrebnog za potpuni oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Početkom iduće godine Klinika će u redoviti operativni program uvesti i implantacija tzv. umjetne hrskavice, čime će se značajno reducirati uznapredovale degenerativne promjene zglobova, pa time i potreba za umjetnim zglobovima. S vremenom će tako, usavršavanjem navedene tehnike, i umjetni zglobovi postati prošlost. Umjetna hrskavica će svakako naći mjesto u pacijenta mlađe dobi i sportaša.