Novi koronavirus inficira genitalije kod mužjaka majmuna


Novi koronavirus inficira genitalije kod mužjaka majmuna

Rezultati nove studije ukazuju da novi koronavirus može inficirati genitalije mužjaka rezus makaka majmuna, što bi moglo baciti svjetlo na simptome poput erekcijske disfunkcije koja se javila u nekih muškaraca s COVID-19.

Ovo istraživanje je pokazalo da je novi koronavirus SARS-CoV-2 inficirao prostatu, penis, testise i okolne krvne žile mužjaka rezus makaka majmuna.

Iako se nije pokazalo da cijepljenje protiv COVID-19 uzrokuje probleme s plodnošću, oko 10 do 20 posto muškaraca zaraženih novim koronavirusom ima simptome povezane s disfunkcijom muškog genitalnog trakta, ukazuju prethodne studije.

Zaraženi muškarci imaju tri do šest puta veću vjerojatnost od drugih muškaraca za razvoj erekcijske disfunkcije, za koju se vjeruje da je pokazatelj onoga što je poznato kao dugotrajan COVID-19..

Valja spomenuti, da je u pacijenata s COVID-19 također zabilježen bol u testisima, smanjen broj spermija i smanjena kvaliteta sperme, smanjena plodnost i hipogonadizam.

Najnoviji rezultati upućuju na to da erekcijska disfunkcija i drugi genitalni simptomi koje su prijavili neki muškarci s COVID-19 mogu biti uzrokovani izravno virusom, a ne upalom ili temperaturom koji često prate bolest.

Izvor:
The New York Times