Novi lijek predstavlja veliki napredak u borbi protiv rijetkog raka krvi


Novi lijek predstavlja veliki napredak u borbi protiv rijetkog raka krvi

Policitemija vera je rijedak oblik raka krvi s malo dobrih mogućnosti liječenja, ali to bi se moglo uskoro promijeniti na temelju rezultata novog kliničkog ispitivanja. Injektirani eksperimentalni lijek nazvan rusfertid čini se učinkovitim u smanjenju prekomjerne proizvodnje crvenih krvnih stanica što je obilježje bolesti.

Čini se da rusfertid predstavlja značajan korak naprijed u liječenju policitemije vere kroz svoj jedinstveni pristup ograničavanja količine željeza dostupnog za proizvodnju krvnih stanica.

Policitemija vera vrlo je rijetka bolest i pogađa oko jedne do tri osobe na svakih 100.000 ljudi. To je kronična bolest koja uključuje prekomjernu proizvodnju krvnih stanica, a posebno crvenih krvnih stanica, u koštanoj srži. Osobe s policitemijom verom razvijaju zgušnjavanje krvi što povećava rizik od nastanka ugrušaka, moždanog udara i srčanog udara (infarkt miokarda).

Trenutni tretmani uključuju liječenje acetilsalicilatnom kiselinom za sprječavanje stvaranja ugrušaka ili lijekove koji smanjuju broj crvenih krvnih stanica kao što su hidroksiurea, interferon i ruksolitinib.

Izvor:
Icahn Mount Sinai