Novim koronavirusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj zaraženo 1.407 osoba


Novim koronavirusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj zaraženo 1.407 osoba

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite danas su potvrdili da je u Hrvatskoj novim koronavirusom SARS-CoV-2 zaraženo 1.407 osoba, što u odnosu na jučer predstavlja povećanje broja zaraženih za 64 osobe. Jednako tako, u KB Dubrava je preminula osoba starije životne dobi s opsežnim komorbiditetom.

U Hrvatskoj je tako 20 osoba preminulo od posljedica zaraze novim koronavirusom. Izliječenih je 219. Na respiratoru je 34 osobe. Dosad je obavljeno ukupno 13.680 testiranja, 555 novih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar zdravstva je također izjavio da trebamo biti svjesni da svaki simptom respiratorne bolesti mora biti temeljito suspektan na COVID-19 bolest. 

"Ako smo toga svjesni i odgovorno se ponašamo svakako ćemo usporiti širenje bolesti. Radimo sve da prolongiramo širenje infekcije, da je broj novooboljelih manji, da nema eksponencijalnog rasta, ali od početka napominjem da je pitanje koliko ćemo utjecati na krajnji ishod i doseg virusa. Moramo poštovati mjere Stožera koje su promišljene u skladu sa svjetskim stožerima. Držimo se uputa.", poručio je Beroš.

Što se tiče zdravstvenih radnika, 199 ljudi zaposlenih u sustavu zdravstva zaraženo je novim koronavirusom. Od toga su 92 medicinske sestre i tehničari, 14 stomatolozi, 72 liječnici, 9 zaposleni u admministraciji te 12 magistari farmacije, fizičari i ostali.

Prema posljednjim podacima, u svijetu je od novog koronavirusa oboljelo 1.535.871 osoba, umrlo je 89.873 osoba, a oporavilo se njih 340.066.

Izvor:
HRT, Corriere Della Sera