Novodijagnosticiran dijabetes kod pacijenata s COVID-19 često privremen


Novodijagnosticiran dijabetes kod pacijenata s COVID-19 često privremen

Novodijagnosticirani dijabetes kod mnogih pacijenata oboljelih od COVID-19 mogao bi biti privremen, ukazuje nova studija. Naime, razina šećera u krvi vratila se na normalu u otprilike polovice novodijagnosticiranih pacijenata s dijabetesom nakon što su napustili bolnicu, a samo 8 posto zahtijevalo je inzulin nakon jedne godine.

Smatra se da upalni stres uzrokovan s COVID-19 može biti vodeći pridonosnik novonastalom ili novodijagnosticiranom dijabetesu.

Umjesto da izravno uzrokuje dijabetes, COVID-19 može potaknuti pacijente s već postojećim, ali nedijagnosticiranim dijabetesom da po prvi put odu liječniku, gdje se njihov poremećaj šećera u krvi može klinički dijagnosticirati. Ova studija je pokazala da su ove osobe imale više upalne markere i češće su zahtijevale prijem na odjel za intenzivno liječenje nego pacijenti s COVID-19 s već postojećim dijabetesom.

Čini se da je akutna inzulinska rezistencija ključni mehanizam u osnovi novodijagnosticiranih dijabetesa kod većine pacijenata oboljelih od COVID-19, a ako se i dogodi, općenito nije trajna. Tim pacijentima može biti potrebna kratkotrajna terapija inzulinom ili drugim lijekovima i stoga je ključno da ih liječnici pomno prate kako bi vidjeli hoće li se i kada njihovo stanje poboljšati.

Izvor:
Journal of Diabetes and its Complications