Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja


Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja Nacionalno povjerenstvo za borbu protiv pušenja Ministarstva zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira javnozdravstvenu aktivnost kako bi podigli svijest o štetnom utjecaju pušenja na kvalitetu života i zdravstveno stanje hrvatskih građana. Mjerenje ugljičnog monoksida u izdisaju među građanstvom grada Zagreba, s ciljem ukazivanja razlike u stanju pluća kod pušača i onih koji to nisu, održat će se u subotu 26. svibnja od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu.

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja (engl. World No Tobacco Day) da bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja je posvećen temi "Duhan i kardiovaskulane bolesti" kako bi se naglasio štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti. 

Kardiovaskularne bolesti ubijaju više ljudi nego bilo koji drugi uzrok smrti širom svijeta, a uporaba duhana i pasivna izloženost duhanskom dimu doprinosi oko 12% smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Duhan je drugi vodeći uzrok kardiovaskulanih bolesti, nakon visokog krvnog tlaka

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od 7 milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima. Gotovo 80% više od 1 milijarde pušača širom svijeta živi u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje je najveći teret bolesti i smrti povezanih s duhanom. 

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 2018. godine ima za cilj: 

  • Istaknite povezanost između upotrebe duhanskih proizvoda i srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti. 
  • Povećati svijest široj javnosti o utjecaju pušenja duhana i izloženosti duhanskom dimu na kardiovaskularno zdravlje. 
  • Pružiti priliku javnosti, vladi i drugim organizacijama da se obvezuju na promicanje zdravlja srca štiteći ljude od uporabe duhanskih proizvoda. Encourage countries to strengthen implementation of the proven MPOWER tobacco control measures contained in the WHO FCTC.

Izvor:
HZJZ