Obilježen Svjetski dan srca


Obilježen Svjetski dan srca

"Radim za srce", poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana srca koji je danas obilježen javno-zdravstvenim akcijama u svim većim gradovima Hrvatske, s namjerom da se još jednom upozori kako su srčane bolesti glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, ali i da se 80 posto prijevremenih srčanih smrti može izbjeći promjenom načina života.

Kardiovaskularne bolesti mogu se spriječiti promjenom životnog stila što uključuje zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem, izbjegavanje zasićenih masti i koncentriranih ugljikohidrata, redovitu tjelesnu aktivnost i prestanak pušenja, istaknuo je predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. dr. sc. Davor Miličić.

Dodao je kako su u ukupnoj smrtnosti srčane bolesti zastupljene s čak 50 posto pa smatra da je njihovo sprječavanje mjera općeg civilizacijskog napretka. Primjera radi, u Sloveniji su u ukupnoj smrtnosti zastupljene sa 40, a u Francuskoj sa 30 posto.

Voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo mr. sc. Vlasta Hrabak Žerjavić navela je kako je ipak posljednjih godina vidljiv blagi pad mortaliteta od srčanih bolesti u Hrvatskoj, kao i manji broj prijevremenih smrti.

U obilježavanje Svjetskog dana srca uključila se i zagrebačka policija utrkom "Četiri zagrebačka trga", kojom želi potaknuti tjelesnu aktivnost radi očuvanja zdravlja.

Izvor:
Hrvatsko kardiološko društvo