Obilježeno 10 godina neurointervencijskih zahvata u Republici Hrvatskoj


Obilježeno 10 godina neurointervencijskih zahvata u Republici Hrvatskoj

U Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU jučer je svečanim događanjem obilježeno 10 godina neurointervencijskih zahvata u Republici Hrvatskoj i 1.000 intrakranijskih endovaskularnih procedura u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Događanje je održano pod visokim pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u organizaciji Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Referentnog centra za intenzivnu neurologiju Ministarstva zdravlja RH i Hrvatskog društva radiologa HLZ-a. Više od 100 uzvanika pozdravili su akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, prof. dr. Rajko Ostojić, ministar zdravlja Republike Hrvatske, akademik Davor Miličić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Zlatko Giljević, ravnatelj KBC-a Zagreb i prof. dr. sc. Ranka Štern Padovan, predstojnica Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

"24. rujna 2003. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb prvi je puta u Hrvatskoj krvarenje iz  intrakranijske aneurizme zaustavljeno na sasvim drugačiji način – endovaskularnim putem. Time je u Republici Hrvatskoj uspješno započela era potpuno novog načina liječenja intrakranijskih krvožilnih malformacija. Ova obljetnica, uz preko 1.000 obavljenih zahvata, predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa hrvatskoj medicini u području neurostruke, a njezino je obilježavanje obaveza svih onih koji su sudjelovali u razvoju intrakranijskih endovaskularnih procedura u RH", izjavila je prof. dr. Zdravka Poljaković, pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju KBC-a Zagreb.

Od prvog zahvata do danas prošlo je točno 10 godina, tijekom kojih je KBC Zagreb i nadalje ostao jedina medicinska ustanova ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u regiji, u kojoj se provode neurointervencijski zahvati. Kroz navedeno su razdoblje stvoreni i kadrovski i tehnički uvjeti sukladni modernim europskim centrima koji se bave ovom problematikom. Osim toga, stečeno je  značajno iskustvo, a ukupan broj endovaskularnih zahvata u KBC Zagreb ovu je ustanovu svrstao uz najveće europske endovaskularne centre. Neurointervencijskim zahvatima na KBC-u Zagreb liječe se problemi na krvnim žilama u glavi od kojih su najčešći aneurizme, nakon kojih slijede arterio-venske malformacije i arterio-venske fistule. Zahvaljujući endovaskularnim procedurama, u ovakvim situacijama više nema potrebe otvarati glavu pacijenta, već se do mjesta krvarenja dolazi kroz krvne žile, koristeći sterilne i adekvatno izrađene mikrokatetere.

Problematike koje nastaju na krvnim žilama u mozgu te procedure njihovog liječenja stručnim su  izlaganjima pojasnili dr. sc. Goran Pavliša, dr. David Ozretić, prof. dr. sc. Josip Paladino, prof. dr. sc, Zdravka Poljaković i prof. dr. sc. Marko Radoš.

Strucni-tim-KBC-Zagreb-1b