Oko 10 posto pacijenata s psorijazom ima visok rizik od fibroze jetre


Oko 10 posto pacijenata s psorijazom ima visok rizik od fibroze jetre

Rezultati nove studije pokazali su da oko 10 posto pacijenata s psorijazom ima visok rizik od uznapredovale fibroze jetre, što zahtijeva daljnja ispitivanja i liječenje.

Otprilike 10% populacije s psorijazom ima visok rizik od uznapredovale fibroze jetre, dok je 78% pod niskim rizikom. Bolesnici stariji od 50 godina s pretilošću, dijabetesom, hipertenzijom, dislipidemijom i/ili metaboličkim sindromom imaju povećan rizik od razvoja fibroze jetre, što zahtijeva praćenje.

Bolest jetre vodeći je uzrok smrtnosti i morbiditeta diljem svijeta. Kada fibroza jetre dosegne uznapredovali stadij, pacijenti su pod povećanim rizikom od razvoja hepatocelularnog karcinoma, jetrene dekompenzacije i smrtnosti povezane s jetrom.

Bolesnici s psorijazom imaju veću vjerojatnost da će imati uznapredovalu fibrozu jetre. Predisponirani su za fibrozu jetre iz niza razloga, od kojih je jedan nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), prevladavajuća bolest jetre koja pogađa približno 25% opće populacije. U prethodnim meta-analizama utvrđeno je da je NAFLD snažno povezan s psorijazom.

Izvor:
Frontiers in Medicine