Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od amiotrofične lateralne skleroze


Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od amiotrofične lateralne skleroze

Nova studija američkih znanstvenika s Harvard School of Public Health in Boston, ukazuje da konzumiranje namirnica koje su bogate omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama i alfa-linolenskom kiselinom, može smanjiti rizik od razvoja amiotrofične lateralne skleroze, smrtonosne neurogenerativne bolesti koja je također poznata i kao Lou Gehrigova bolest.

Kod amiotrofične lateralne skleroze živčane stanice koje kontroliraju pokrete postepeno degeneriraju, što uzrokuje slabost mišića, paralizu i smrt zbog respiratornog zatajenja.

Nasljedni oblik bolesti javlja se u oko 10 posto slučajeva, no u većini slučajeva amiotrofična lateralna skleroza se javlja bez poznatog razloga.

Amiotrofična lateralna skleroza javlje se u 1 do 3 osobe na 100.000 stanovnika. Obično se javlja u 65. godini, no 10 posto slučajeva se javlja i prije 45. godine.

Većina oboljelih umre unutar 3 do 5 godina od pojave prvih simptoma bolesti.

Inače, jedan o najboljih izvora omega-3 polinezasićenih masnih kiselina su lanene sjemenke, a ima ih i u orasima, srdelama, lososu, soji, kozicama i prokulici.

Dobar izvor alfa-linolenske kiseline su biljna ulja kao što su ulje oraha, lana i uljane repice, te zeleno povrće poput kelja, špinata i prokulice.

Izvor:
JAMA Neurology