Otkriven soj bakterije Neisseriae gonorrhoeae otporan na antibiotike


Otkriven soj bakterije Neisseriae gonorrhoeae otporan na antibiotike

Švedski znanstvenici otkrili su da je novi soj bakterije Neisseriae gonorrhoeae znan kao H041 otporan na antibiotike. Bakterija Neisseria gonorrhoeae uzročnik je gonoreje, jedne od najčešćih spolno prenosivih bolesti na svijetu.

Naime novi soj bakterije koja uzorkuje gonoreju pojavio se u Japanu i vrlo je učinkovit u mutiranju te bi mogao postati globalna prijetnja javnom zdravstvu.

Tako se pokazalo da je soj H041 otporan na sve četiri generacije cefalosporina, antibiotika pomoću kojih se liječi gonoreja.

Stoga bi prema mišljenju znanstvenika trebalo čim prije razviti nove lijekove i programe liječenja gonoreje.

Pojavom soja gonoreje koji je otporan na antibiotike prevencija postaje sve važnija te bi se prilikom stupanja u spolne odnose sa novim partnerom trebalo koristiti kondome, koji su inače najpouzdaniji način zaštite od spolno prenosivih bolesti.

Neisseria gonorrhoeae je anaerobni, gram negativni diplokok, koji se gotovo uvijek prenosi spolnim odnosom.

Najčešće dolazi do infekcije mokraćne cijevi i endocerviksa, ali do infekcije može doći i u farinksu ili rektumu nakon oralnog ili analnog seksa.

Kod vaginalnog odnosa bez zaštite, prijenos se događa u 20 posto slučajeva sa žene na muškarca te u 40 do 60 posto slučajeva sa muškarca na ženu.

Orofaringealna gonoreja javlja se u približno 20 posto žena koje su prakticirale oralni seks sa zaraženim partnerom. U suprotnom slučaju prijenos je vrlo rijedak.

Simptome zaraze ima samo 10 do 20 posto zaraženih žena i vrlo mali broj zaraženih muškaraca.

Kod gonoreje se javljaju sljedeći simptomi: peckanje prilikom mokrenja, neugoda u mokraćnoj cijevi, disurija, česta potreba za mokrenjem i gnojni žuto-zeleni iscjedak iz spolovila (hrv. kapavac).

Ukoliko se ne liječi, gonoreja može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su epididimitis u muškaraca te upalna bolest zdjelice, izvanmatrenična trudnoća i neplodnost u žena.

Izvor:
Reuters, BBC