Otkrivena veza između crijevnih bakterija i uspjeha oralne imunoterapije protiv alergije na mlijeko


Otkrivena veza između crijevnih bakterija i uspjeha oralne imunoterapije protiv alergije na mlijeko

Japanski znanstvenici otkrili su vezu između crijevnih bakterija i uspjeha oralne imunoterapije protiv alergije na mlijeko. Naime, otkrilo se, da je Bifidobacterium - rod korisnih bakterija u crijevima - povezan s većim izgledima za uspješno liječenje. Otkriće bi moglo pomoći u razvoju učinkovitijih oralnih imunoterapija, možda njihovim kombiniranjem s probiotičkim dodacima.

Inače, mnoga djeca imaju alergijske reakcije na kravlje mlijeko, posebno na određene mliječne bjelančevine. Iako većina preraste tu alergiju, za neke osobe ona postaje izazov za cijeli život, obzirom da moraju izbjegavati svu hranu koja sadrži mlijeko, osobito kada su alergijske reakcije teške i uključuju anafilaktički šok.

No, znanstvenici su otkrili da se alergija na mlijeko poboljšava oralnom imunoterapijom, tretmanom u kojem pacijenti namjerno piju male količine mlijeka. Nažalost, iako se alergijske reakcije kontroliraju tijekom liječenja, u većini slučajeva tolerancija nestaje ubrzo nakon završetka liječenja.

Inače, od ranije je poznato da crijevne bakterije pomažu u smanjenju alergijskih reakcija na neku hranu, no malo se zna o vezi između tih bakterija i oralne imunoterapije za alergiju na mlijeko.

Izvor:
Allergology International