Popularni antibiotici povezani sa srčanim problemima


Popularni antibiotici povezani sa srčanim problemima

Izgleda da su pacijenti koji uzimaju antibiotike iz skupine fluorokinolona izloženi 2,4 puta većem riziku od razvoja aortne i mitralne regurgitacije, nego pacijenti koji uzimaju amoksicilin. Najveći rizik od aortne i mitralne regurgitacije uočen je unutar 30 dana od uporabe fluorokinolona.

Inače, neka druga nedavna istraživanja također su povezala istu skupinu antibiotika s drugim srčanim problemima, većim rizikom od arterijske disekcije kod krvnih žila srca.

Valja spomenuti, da neki liječnici favoriziraju fluorokinolone nad drugim antibioticima zbog širokog spektra antibakterijskog djelovanja i visoke oralne apsorpcije, što je jednako učinkovito kao i intravenski (IV) tretman.

U fluorokinolone se ubrajaju ciprofloksacin, levofloksacin, gemifloksacin, moksifloksacin i ofloksacin.

Regurgitacija aortne valvule predstavlja stanje u kojem dolazi do propuštanja krvi kroz aortnu valvulu svaki puta kada se srce nalazi u fazi opuštanja (relaksacije) lijeve klijetke. Kod regurgitacije mitralne valvule dolazi pak do propuštanja krvi prema natrag kroz mitralnu valvulu za vrijeme svake kontrakcije lijeve klijetke.

Smatra se da će ovi rezultati navesti liječnike da koriste druge skupine antibiotika kao prvu liniju obrane od nekompliciranih infekcija. 

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology