Povećanje unosa kalija i smanjenje unosa soli može smanjiti rizik od moždanog udara


Povećanje unosa kalija i smanjenje unosa soli može smanjiti rizik od  moždanog udara

Analiza 33 studije pokazala je da se povećanjem kalija u našoj prehrani, te smanjenjem konzumiranja soli, može sniziti krvni tlak, a samim time i smanjiti rizik od moždanog udara.

Naime pokazalo se da dva do tri dodatna obroka voća koje sadrži kalij, može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara. Pa tako povećani unos kalija može smanjiti rizik od moždanog udara za 24 posto.

Svakako treba istaknuti da osim što je utvrđeno da povećani unos kalija putem prehrane ima pozitivan učinak na krvni tlak, pokazalo se da on nema negativne učinke po funkciju bubrega ili razine hormona.

Shodno rezultatima ove analize Svjetska zdravstvena organizacija izdala je svoje prve smjernice o unosu kalija, kojima se odraslim osobama preporuča konzumiranje više od 4 grama kalija dnevno.

Kalij je važan mineral koji kontrolira ravnotežu tekućine u tijelu i pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Kalij se može naći u voću posebice bananama, povrću posebice mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama, mlijeku, ribi, piletini i kruhu.

Što se tiče unosa soli, pokazalo se da umjereno smanjenje unosa soli tijekom četiri ili više tjedana, može značajno sniziti povišeni krvni tlak. Ovdje treba spomenuti da je kruh najveći izvor soli u našoj prehrani.

Inače, poznato je da niže razine krvnog tlaka smanjuju rizik od moždanog udara i srčane bolesti.

Izvor:
BMJ