Povezivanje zdravstvenih sustava Europe


Povezivanje zdravstvenih sustava Europe

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) predstavnik je Republike Hrvatske u europskom projektu epSOS čiji je cilj povezivanje zdravstvenih sustava Europe. Projekt vrijedan 35 milijuna eura sufinancira Europska Komisija.

Riječ je o uvođenju "pametnih otvorenih usluga za europske pacijente" (Smart Open Services for European Patients – epSOS), što bi u budućnosti u praktičnom smislu donijelo prekograničnu zdravstvenu zaštitu za europske građane koji putuju Europom (turisti, poslovni ljudi, dnevni migranti, studenti na međunarodnoj razmjeni, itd.).

Primjerice, ako se građani nađu na putovanju u bilo kojoj europskoj zemlji i ostanu bez svoje terapije, liječnik će u drugoj zemlji moći kroz povezan sustav dobiti informaciju iz njihovog zdravstvenog kartona o kroničnoj terapiji, prethodnim liječenjima, bolestima i alergijama, što u određenim situacijama može spasiti ljudski život. Usluge koje će se izmjenjivati s liječnicima europskih zemalja obuhvaćale bi sažetak o pacijentu (Patient Summary), te e-recept (ePrescription), odnosno e-propisivanje lijeka (ePrescribing) pomoću programske aplikacije u ordinaciji liječnika opće prakse i e-izdavanje lijeka (eDispensing) pacijentu na temelju proslijeđenog e-recepta, uz davanje povratne informacije o izdanom lijeku.

U projekt epSOS su od 2008. godine uključene 23 europske zemlje, a Hrvatska se priključila ove godine. Zbog već izgrađene napredne infrastrukture za primarnu zdravstvenu zaštitu na nacionalnoj razini, HZZO će do početka turističke sezone biti spreman pilotirati prve pacijente putem e-recepta. Uži projektni tim HZZO-a čini deset stručnjaka iz područja projektne administracije i menadžmenta, primarne zdravstvene zaštite, tehničke i semantičke interoperabilnosti, pravne i međunarodne suradnje te sigurnosti, razvoja, integracije i upravljanja informacijskim sustavima.