Home / Vijesti / Povišene razine hormona stresa pospješuju širenje raka dojke

Povišene razine hormona stresa pospješuju širenje raka dojke

Povišene razine hormona stresa pospješuju širenje raka dojke

Već duže vrijeme postoji mišljenje da stres doprinosi napredovanju karcinoma, a sada su švicarski znanstvenici s University of Basel i University Hospital of Basel, otkrili molekularne mehanizme koji povezuju metastaze raka dojke s povišenim razinama hormona stresa. Osim toga, otkrili su da sintetski derivati ​​hormona stresa, koji se često koriste kao protuupalno sredstvo u terapiji raka, smanjuju učinkovitost kemoterapije

Inače, jedna od glavnih prepreka u liječenju metastatskog raka dojke je fenomen tumorske heterogenosti. Naime, kako bolest napreduje, tumor postaje sve raznovrsniji, a razlika između stanica raka može dovesti do neadekvatnog liječenja.

Jednako tako, otkriveno je da metastaze raka dojke imaju povećanu aktivnost glukokortikoidnih receptora (GR) koji posreduju u učincima hormona stresa kao što je kortizol. Uočeno je da su razine hormona stresa kortizola i kortikosterona bile više kod prisustva metastaza.

Smatra se da povećane razine ovih hormona stresa aktiviraju glukokortikoidne receptore (GR), što uzrokuje povećanu kolonizaciju i heterogenost stanica raka i naposljetku, smanjivanje stope preživljavanja.

GR također posreduje učinke sintetskih derivata kortizola kao što je deksametazon koji se široko koristi za liječenje nuspojava kemoterapije. Istraživanje provedeno na miševima s metastatskim stanicama pokazalo je da je učinkovitost lijeka za kemoterapiju paklitaksela smanjena kada se primjenjuje u kombinaciji s deksametazonom.

Izvor:
Nature

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje