Prehrana bogata flavonoidima smanjuje rizik od raka i srčane bolesti


Prehrana bogata flavonoidima smanjuje rizik od raka i srčane bolesti

Konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima, poput jabuka i borovnica, štiti od raka i bolesti srca, ukazuje nova studija. Ovaj zaštitni učinak posebice se odnosi na pušače i ljubitelje alkohola. No, treba istaknuti da konzumiranje flavonoida ne može otkloniti sav rizik po zdravlje koji je posljedica pušenja i konzumiranja alkohola. 

Konzumiranje alkohola i pušenje povećavaju upalu i oštećuju krvne žile, što može povećati rizik od niza bolesti. Flavonoidi djeluju protuupalno i poboljšavaju rad krvnih žila, što može objasniti zašto je njihova konzumacija povezana s manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti i raka.

Uočeno je da osobe koje su svakodnevno konzumirale oko 500 mg flavonoida, imale su najmanji rizik od smrti od raka ili srčane bolesti.

Prema mišljenju stručnjaka, važno je konzumirati flavonoide različitog porjekla, što se može lako postići dijetom koju čini jedna šalica čaja, jedna jabuka, jedna naranča, 100 g borovnica i 100 g brokule.  

Izvor:
Nature Communications