Prehrana s niskim sadržajem šećera dovodi do značajnog poboljšanja nealkoholne masne bolesti jetre kod dječaka


Prehrana s niskim sadržajem šećera dovodi do značajnog poboljšanja nealkoholne masne bolesti jetre kod dječaka

Američki znanstvenici s University of California San Diego School of Medicine i Emory University School of Medicine otkrili su da prehrana s niskim sadržajem slobodnih šećera može značajno poboljšati stanje adolescentnih dječaka s nealkoholnom masnom bolesti jetre. Naime, nakon osmotjedne primjene dijete došlo je do smanjenja masti jetre za 31 posto.

U istraživanju je sudjelovalo 40 dječaka u dobi od 11 do 16 godina koji su imali dijagnosticiranu nealkoholnu masnu bolest jetre. Smanjenje šećera u prehrani uključivalo je smanjenje glukoze, fruktoze i saharoze koje se obično konzumiraju u zaslađenoj hrani i piću te u prirodno slatkim voćnim sokovima.

Inače, nealkoholna masna bolest jetre najčešća je bolest jetre u djece, a povezana je s dijabetesom tipa 2, završnim stadijem bolesti jetre, rakom jetre i kardiovaskularnom bolesti.

Valja istaknuti da je nealkoholna masna bolest jetre mnogo češća i ozbiljnija nego što je većina ljudi svjesna, a njeno djelotvorno liječenje ključno je za dugoročno zdravlje. Također, treba napomenuti da je od ranije poznato da šećer može imati važnu ulogu u razvoju masne jetre. 

Izvor:
JAMA