Prekomjerna tjelesna težina udvostručuje rizik od pobačaja nakon IVF-a


Prekomjerna tjelesna težina udvostručuje rizik od pobačaja nakon IVF-a

Britansko istraživanje provedeno na više od 300 ispitanica pokazalo je da žene s prekomjernom tjelesnom težinom koje su bile podvrgnute metodi pomognute oplodnje, izvantjelesnoj oplodnji (IVF), imaju dvostruko veći rizik da će pobaciti nego žene normalne tjelesne težine.

Izvantjelesna oplodnja (IVF) sa prijenosom svježih ili smrznutih zametaka, metoda je kod koje se iz jajnika žene aspiriraju jajne stanice, koje se zatim u laboratoriju spajaju (inseminiraju) sa sjemenom partnera. Ukoliko dođe do oplodnje, najviše 2 ili 3 zametka se vraćaju u maternicu. Ukoliko ih ima više, ostali se pokušaju zamrznuti te se vraćaju u slijedećim ciklusima, ukoliko je prvi bio neuspješan.

Istraživanje je pokazalo da je više od trećine žena koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu ili bile pretile imalo pobačaj u usporedbi sa svakom petom ženom koja je imala normalnu tjelesnu težinu.

Ranija istraživanja pokazala su da žene koje su zatrudnjele normalno isto tako imaju veći rizik da će pobaciti, ako imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Izvor:
BBC