Prekomjerna upotreba bakrenih antimikrobnih sredstava može potaknuti otpornost bakterija na antibiotike

Prema novom istraživanju, izgleda da prekomjerna upotreba bakrenih antimikrobnih sredstava također može potaknuti otpornost bakterija na antibiotike. Međutim, otpornost se brzo smanjuje bez izloženosti bakru, što sugerira da bi bakar mogao pomoći u smanjenju otpornosti na antibiotike ako se izmjenjuje s drugim mjerama.
Naime, pokazalo se, da bakterije koje razviju otpornost na bakar također postaju otporne na antibiotike, moguće zato što koriste biološke putove koji im pomažu da se odupru bakru kako bi se oduprle i antibioticima.
Sojevi bakterija koje antibiotici ne mogu ubiti predstavljaju ozbiljnu prijetnju sposobnosti medicine da liječi zarazne bolesti. Rezistentni sojevi nastaju jer nekoliko jedinki u bakterijskoj populaciji neizbježno preživi snažnu kuru antibiotika i prenese na sljedeće generacije osobine koje su im pomogle da ostanu žive. Ovaj proces, koji biolozi nazivaju prirodnom selekcijom, osigurava da će osobine koje pomažu jedinkama da prežive i razmnože se postati dovoljno uobičajene da populacija može opstati suočena s pritiskom iz okoliša.
Poput antibiotika, sve što se koristi za ubijanje mikroba, a to su organizmi poput bakterija, virusa, kvasaca i gljivica, može stvoriti neprijateljsko okruženje koje potiče otpornost. To može uključivati kemikalije, metale, ekstremnu vrućinu i hladnoću.