Prekomjerno konzumiranje mesa i mliječnih proizvoda povezano s rizikom od zatajivanja srca
![Prekomjerno konzumiranje mesa i mliječnih proizvoda povezano s rizikom od zatajivanja srca](/var/cybermed/storage/images/vijesti/prekomjerno_konzumiranje_mesa_i_mlijecnih_proizvoda_povezano_s_rizikom_od_zatajivanja_srca/5750623-1-cro-HR/prekomjerno_konzumiranje_mesa_i_mlijecnih_proizvoda_povezano_s_rizikom_od_zatajivanja_srca.jpg)
Rezultati nove studije ukazuju da su osobe srednje životne dobi koje često konzumiraju meso, mliječne proizvode i druge visoko proteinske namirnice, izložene većem riziku od zatajivanja srca. Međutim, izgleda da proteini iz ribe i jaja nisu povezani s većim rizikom od zatajivanja srca.
Inače, posljednjih godina visoko proteinske dijete dobivaju na popularnosti, no njihovi dugoročni učinci po zdravlje nisu u potpunosti poznati.
Ova studija ukazuje da visoki unos proteina može imati neke štetne učinke po zdravlje, osobito ako su proteini životinjskog porijekla.
Prema American Heart Association, jedna od pet Amerikanaca u dobi od 40 i više godina oboljeti će od zatajivanja srca.
Obzirom da zatajivanje srca može skratiti životni vijek te da ne postoji lijek za njega, prevencija kroz prehranu i životne navike od vitalne je važnosti.
Izvor:
Circulation: Heart Failure