Preskakanje doručka povećava rizik od metaboličkog sindroma


Preskakanje doručka povećava rizik od metaboličkog sindroma

Nova studija otkriva da ljudi koji preskaču doručak imaju veću vjerojatnost razvoja metaboličkog sindroma i njegovih ključnih komponenti: masnoće na trbuhu, visokog krvnog tlaka, visokog šećera u krvi i visokog kolesterola, što naglašava važnost jednostavnog jutarnjeg obroka za dugoročno zdravlje.

Inzulinska rezistencija i centralna pretilost čine temeljnu biološku osnovu metaboličkog sindroma. Glavne komponente metaboličkog sindroma su povišena glukoza natašte, abdominalna pretilost, niske razine lipoproteina visoke gustoće (HDL-C), hipertenzija i povišeni trigliceridi. Globalna prevalencija metaboličkog sindroma je u porastu, što naglašava hitnu potrebu za identificiranjem novih, promjenjivih čimbenika rizika. Istraživanja su ispitivala učinke prehrambenih obrazaca i specifične hrane na ova stanja, ali utjecaj učestalosti obroka, posebno doručka, ostaje nejasan.

Doručak je ključan, doprinoseći 20% do 35% dnevnog unosa energije. Metabolički putevi se aktiviraju, a kognitivne performanse podržava nutritivno uravnotežen doručak. Značajni zdravstveni rizici mogu nastati zbog neravnoteže u nutritivnoj strukturi za doručak ili dugotrajnog preskakanja doručka zbog trajnih nedostataka esencijalnih nutrijenata.

Ukratko, ova studija je pokazala, da je preskakanje doručka značajno povećalo rizik od metaboličkog sindroma i njegovih komponenti. Dobro uravnotežen doručak mogao bi biti isplativa intervencija u načinu života za upravljanje i sprječavanje kardiometaboličkih bolesti.

Izvor:
Nutrients