Pretili dječaci, impotentni muškarci?


Pretili dječaci, impotentni muškarci?

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da dječaci koji su pretili u svojoj tinejdžerskoj dobi, imaju 50 posto niže razine testosterona nego njihovi mršaviji vršnjaci, a time i veći rizik da će biti impotentni i neplodni u odrasloj životnoj dobi.

Testosteron je hormon koji se proizvodi u testisima.

Prema mišljenju stručnjaka implikacije ovih rezultata su zastrašujuće, obzirom da ukazuju da su pretili dječaci, u dobi od 14 do 20 godina, potencijalno impotentni i neplodni.

Jednako tako, pokazalo se da su niske razine testosterona također povezane s većom abdominalnom pretilošću te smanjenom mišičnom masom, što može dovesti do inzulinske rezistencije, a zatim i do dijabetesa.

Ovi rezultati pokazuju kako je učinak pretilosti na organizam snažan, čak i u mlađih osoba, te da način života i prehrambene navike u djetinjstvu mogu imati velike posljedice kroz sve faze života.

Pretpostavlja se da se razina testosterona može vratiti u normalu gubitkom suvišnih kilograma i promjenom načina života, no ova pretpostavka ipak treba biti potvrđena većom studijom.

Izvor:
Clinical Endocrinology