Pretilost i alkohol čimbenici rizika za giht kod žena


Pretilost i alkohol čimbenici rizika za giht kod žena

Američko istraživanje provedeno na 2.476 žena i 1.951 muškarcem pokazalo je da su pretilost, povišeni krvni tlak i konzumiranje alkohola glavni čimbenici rizika za razvoj gihta kod žena.

Giht (urični artritis) je recidivirajuća upala jednog ili više zglobova koja nastaje zbog odlaganja kristala soli urične kiseline (urata).

Žene s razinom urične kiseline u serumu višom od 5 mg/dL imale su znatno manji rizik za razvoj gihta nego muškaraci s razinom mokraćne kiseline u serumu višom od 5 mg/dL.

Prema istraživanju čimbenici rizika neovisno povezani s većim rizikom od gihta kod žena su: starija životna dob, pretilost, konzumiranje alkohola, korištenje diuretika i povišeni krvni tlak (hipertenzija).

Žene s razinom mokraćne kiseline u serumu višom od 8 mg/dL imale su 46 puta veći rizik za razvoj gihta u usporedbi s ženama čije su razine bile niže od 5 mg/dL. Međutim, po mišljenju istraživača u studiji, povezanost između razine mokraćne kiseline i gihta kod žena je znatno manja nego kod muškaraca.

Izvor:
Arthritis & Rheumatism