Pretilost i nedostatak fizičke aktivnosti povećavaju rizik za artritis kod žena


Pretilost i nedostatak fizičke aktivnosti povećavaju rizik za artritis kod žena

Veća razina pretilosti i neaktivnosti, posebice kod ženama, objašnjava zašto je artritis češći u SAD-u nego u Kanadi, pokazala je nova studija koju su proveli istraživači s Toronto Western Research Institute.

Naime oni su utvrdili da je prevalencija artritisa u SAD-u bila 18,7 posto, a prevalencija artritisu pripadajućeg ograničenja aktivnosti bila je 9.6 posto. Dok su u Kanadi, stope bile 16,8 posto i 7,7 posto.

Žene iz SAD-a imale su veću prevalenciju artritisa (23,3 posto) i artritisu pripadajućeg ograničenja aktivnosti (13 posto) nego žene iz Kanade (19,6 posto i 9,2 posto). Muškarci su u obje zemlje imali sličnu prevalenciju artritisa i artritisu pripadajućeg ograničenja aktivnosti.

"Naši rezultati studije pokazali su da viša prevalencija artritisa i artritisu pripadajućeg ograničenja aktivnosti u SAD-u može biti posljedica veće pretilosti i fizičke neaktivnosti u toj zemlji, pogotovo kod žena" izjavila je Elizabeta Badley vodeća autorica istraživanja.

"Javno zdravstvo koje inicira i promiče zdravu tjelesnu težinu i tjelesnu aktivnost može biti od velike koristi u borbi protiv artritisa" zaključila je doktorica Badley.

Izvor:
Arthritis Care & Research