Pretilost povećava izglede za recidiv kod osoba koje su preživjele rak dojke


Pretilost povećava izglede za recidiv kod osoba koje su preživjele rak dojke

Mnoge osobe koje su preživjele rak dojke uzimaju hormonske lijekove nakon liječenja raka kako bi spriječile njegov povratak, no novo istraživanje pokazuje da bi ti lijekovi mogli biti manje učinkoviti kod žena koje su pretile.

Stanice raka dojke kod hormonski pozitivnih karcinoma dojke potiču ženski spolni hormon estrogen. Lijekovi inhibitori aromataze snižavaju razinu estrogena, zaustavljanjem enzima u masnom tkivu koji se naziva aromataza, da mijenja druge hormone u estrogen.

U usporedbi sa ženama normalne tjelesne težine, žene koje su bile pretile imale su 18% veću vjerojatnost da će imati recidiv kada su uzimale inhibitor aromataze, a povećani rizik je skočio na 32% među ozbiljno pretilim osobama.

Smatra se, da je liječenje inhibitorima aromataze još uvijek izbor liječenja za ovu skupinu pacijenata i smanjuje stopu recidiva raka dojke i [smrti] u ovoj skupini pacijenata.

Prema mišljenju stručnjaka, pretilost može utjecati na odgovor na liječenje raka, budući da pretilost mijenja metabolizam i distribuciju lijekova. Jednako tako, masne stanice pohranjuju estrogen, a žene koje su pretile imaju više masnog tkiva, što bi moglo objasniti zašto su inhibitori aromataze manje učinkoviti u suzbijanju estrogena kod tih žena.

Izvor:
JAMA Network Open