Pretilost povezana s manjim rizikom od glaukoma kod žena


Pretilost povezana s manjim rizikom od glaukoma kod žena

Istraživanje provedeno nedavno u SAD-u na oko 120.000 ispitanika pokazalo je da su žene koje imaju veću tjelesnu težinu izložene manjem riziku da će se kod njih razviti jedan tip glaukoma nego njihove mršavije vršnjakinje.

Naime istraživači su pretpostavljali da bi osobe s većom tjelesnom težinom mogle biti izložene većem riziku od glaukoma jer imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od dijabetesa, a dijabetes bi mogao biti povezan s povišenjem očnoga tlaka koje je čimbenik rizika za glaukom. No istraživanje je pokazalo iznenađujuće rezultate, da su žene s većim ITM-om izložene manjem riziku od razvoja glaukoma.

Glaukom je skupina bolesti vidnog živca koja dovodi do oštećenja i gubitka stanica mrežničkih ganglija, glavnog uzroka neuropatije. Povišeni očni tlak (veći od 21 mm Hg) važan je čimbenik rizika za razvoj glaukoma.

Neliječenje glaukoma može dovesti do trajnog oštećenja vidnog živca što će rezultirati gubitkom vidnog polja i naposljetku sljepoćom. Simptomi koji upućuju na glaukom su bol unutar ili iza očne jabučice, glavobolja, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje, zamagljenje vida te haloi oko svjetala po noći.

Izvor:
Reuters