Prevalencija antimikrobne rezistencije povezana s dobi i spolom pacijenata


Prevalencija antimikrobne rezistencije povezana s dobi i spolom pacijenata

Dob i spol osobe povezani su s vjerojatnošću da određena osoba ima infekciju krvotoka uzrokovanu bakterijom koja je otporna na antibiotike, ukazuje nova studija.

Antimikrobna rezistencija (AMR), koja obuhvaća infekcije koje se ne mogu liječiti antibioticima, velika je globalna prijetnja javnom zdravlju. Malo se zna o tome kako prevalencija rezistencije varira s dobi i spolom pacijenta, unatoč tome što su oba čimbenika povezana s varijacijama u korištenju antibiotika, promjenama u imunološkoj funkciji i izloženosti visokorizičnim okruženjima.

Pojavnost meticilin-rezistentnog Staphylococcus aureusa (MRSA) povećavala se s godinama, a pojava aminopenicilinske rezistencije u Escherichia coli smanjivala se s godinama. Neki profili antimikrobne rezistencije dosegnuli su vrhunac u srednjoj dobi; Najvjerojatnije je da je Pseudomonas aeruginosa bila otporna na nekoliko antibiotika u dobi od oko 30 godina, a kod žena je učestalost infekcija krvotoka uzrokovanih E. coli bila na vrhuncu između 15. i 40. godine.

Postojale su i druge važne razlike među spolovima; općenito, muškarci su imali veći rizik od antimikrobne rezistencije nego žene.

Izvor:
PLOS Medicine