Prevalencija bolesti masne jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom u odraslih 38,8%


Prevalencija bolesti masne jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom u odraslih 38,8%

Nedavna meta-analiza pokazala je da je globalna prevalencija bolesti masne jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom (MAFLD) 38,8% u odraslih osoba. MAFLD može napredovati do ciroze jetre i potaknuti razvoj nekih kritičnih ekstrahepatičnih bolesti, kao što su kardiovaskularna bolest i kronična bolesti bubrega.

Inače, nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je uobičajeno stanje koje pogađa do 30% odraslih u općoj populaciji. Karakterizira ga nakupljanje masti u jetri. Često je povezana s drugim stanjima, poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.

Nova definicija bolesti masne jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom (MAFLD) predložena je 2020. MAFLD se dijagnosticira na temelju steatoze jetre (masne jetre) i najmanje jedne od tri abnormalnosti metaboličkog rizika: prekomjerne tjelesne težine/pretilosti, dijabetesa tipa 2 ili dokaza metaboličke disregulacije.

MAFLD je ozbiljno stanje koje može dovesti do ciroze jetre i drugih zdravstvenih problema. Ne postoji lijek za MAFLD, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u upravljanju stanjem i spriječiti komplikacije. Liječenje MAFLD-a obično se usredotočuje na promjene načina života, poput gubitka suvišnih kilograma, zdrave prehrane i redovitog vježbanja.

Izvor:
eGastroenterology