Preživljavanje srčanog udara povezano s dugoročnim zdravstvenim posljedicama


Preživljavanje srčanog udara povezano s dugoročnim zdravstvenim posljedicama

Srčani udari povezani su s povećanim rizikom za razvoj drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su periferna arterijska bolest, zatajenje bubrega, dijabetes i depresija, ukazuje nova studija.

Naime, istraživanje je otkrilo da je nakon srčanog udara (infarkta miokarda) smrtnost od svih uzroka bila najčešći događaj (prilagođena kumulativna incidencija nakon devet godina, 37,8 posto), zatim zatajenje srca (29,6 posto), zatajenje bubrega (27,2 posto), fibrilacija atrija (22,3 posto), teško krvarenje (19,0 posto), dijabetes (17,0 posto), rak (13,5 posto), cerebrovaskularna bolest (12,5 posto), depresija (8,9 posto), demencija (7,8 posto), naknadni srčani udar (7,1 posto) i periferna arterijska bolest (6,5 posto).

U ovoj studiji, do jedne trećine bolesnika sa srčanim udarom razvilo je zatajenje srca ili bubrežno zatajenje, 7% je imalo drugi srčani udar, a 37,8% je umrlo unutar 9 godina (u usporedbi s 35% smrti među odgovarajućim pojedincima). Učestalost svih zdravstvenih ishoda, osim demencije i raka, bila je veća od očekivane tijekom normalnog životnog tijeka bez srčanog udara nakon prilagodbe za dob, spol, godinu i socioekonomsku deprivaciju.

Potrebni su napori usmjereni na sprječavanje ili ograničavanje akumulacije kroničnih, multisistemskih bolesnih stanja nakon srčanog udara i trebali bi se voditi prema dijagramima rizika specifičnih za demografiju izvedenim u ovoj studiji. Smatra se, da ova studija naglašava potrebu za revizijom individualnih planova skrbi kako bi se uzela u obzir veća potreba za skrbi.

Izvor:
PLOS Medicine