Prisutnost određenog raka u obitelji povećava rizik i od drugih vrsta karcinoma


Prisutnost određenog raka u obitelji povećava rizik i od drugih vrsta karcinoma

Nova studija koja je analizirala podatke od 12.000 oboljelih od karcinoma i 11.000 zdravih osoba, pokazala je da osobe s pozitivnom obiteljskom povijesti za određeni karcinom, nemaju samo veći rizik za razvoj istog karcinoma, nego i veći rizik za razvoj drugih vrsta karcinoma.

Navedeni rezultati potvrdili su od ranije poznatu činjenicu da pozitivna obiteljska povijest za određeni karcinom povećava rizik za razvoj istog karcinoma. No, najzanimljiviji rezultati studije pokazali su da su članovi obitelji, koji imaju rođake s određenom vrstom karcinoma, izloženi i većem riziku od razvoja drugih vrsta karcinoma.

Tako se pokazalo da su osobe koje imaju rođake prvog stupnja s rakom grkljana, izložene 3,3 puta većem riziku od razvoja raka ždrijela i raka usne šupljine.

Dok su osobe s rođacima prvog stupnja koji imaju rak ždrijela ili rak usne šupljine, izložene 4 puta većem riziku od razvoja raka jednjaka.

Jednako tako, pokazalo se da su žene koje imaju rođaku prvog stupnja s rakom dojke, izložene 2,3 puta većem riziku od razvoja raka jajnika.

Muškarci koji imaju rođaka prvog stupnja s rakom mokraćnog mjehura, izloženi su većem riziku od raka prostate.

Također, otkrilo se da ukoliko je rak nekom članu obitelji bio dijagnosticiran prije 60. godine, tada su i drugi članovi obitelji bili izloženi većem riziku od razvoja drugih vrsta karcinoma.

Rezultati ove studije trebali bi pomoći znanstvenicima i kliničarima da se usredotoče na otkrivanje dodatnih genetskih uzroka određenih karcinoma i poboljšanje dijagnosticiranja karcinoma, posebice u osoba s pozitivnom obiteljskom povijesti raka u mlađoj životnoj dobi. 

Izvor:
Annals of Oncology