Probiotici bi mogli smanjiti potrebu za antibioticima


Probiotici bi mogli smanjiti potrebu za antibioticima

Studija koju su proveli američki znanstvenici iz Georgetown University Medical Center otkrila je da redovito korištenje probiotika u dojenačkoj dobi i djetinjstvu može značajno smanjiti potrebu za antibioticima tijekom tog razdoblja. Inače, neselektivno i prekomjerno korištenje antibiotika povezano je s porastom otpornosti na antibiotike u mnogim dijelovima svijeta.

Podaci iz američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da se u SAD-u svake godine dijagnosticira oko 2 milijuna infekcija rezistentnih na antibiotike, od čega 23.000 ima kobni ishod. 

Smanjenje antibiotskih recepata glavni je korak u sprječavanju rezistencije na antibiotike, smatraju znanstvenici. Ako se to može postići jednostavnim i relativno jeftinim korakom, kao što je redovita uporaba probiotika, to bi bio važan napredak u ovoj borbi.

Ova studija je analizirala rezultate 12 kliničkih ispitivanja u kojima su se probiotici primjenjivali kod dojenčadi i djece te je utvrdila da je svakodnevno nadopunjavanje s probioticima dovelo do smanjenja broja recepata antibiotika za 29 posto. No, ako se u obzir uzmu samo vrlo dobro dizajnirane studije, tada je smanjenje broja recepata za antibiotike bilo i veće, čak 53 posto.

Probiotici koji su se koristili u ovim istraživanjima bili su sojevi Lactobacillusa i Bifidobacteriae.

Inače, ranija istraživanja pokazala su da probiotici smanjuju incidenciju, težinu i trajanje uobičajenih akutnih infekcija respiratornog i gastrointestinalnog trakta.

Izvor:
European Journal of Public Health