Probiotici smanjuju gubitak koštane mase u starijih žena


Probiotici smanjuju gubitak koštane mase u starijih žena

Istraživanje koje su proveli švedski znanstvenici s University of Gothenburg pokazalo je da probiotici mogu kod žena starije životne dobi za pola smanjiti gubitak koštane mase, a samim time mogu smanjiti i rizik od prijeloma kostiju.

Smanjenje koštane mase je karakteristika osteoporoze. Sa starenjem se povećava i broj oboljelih od osteoporoze, a procjenjuje se da većina žena starijih od 80 godina pati od osteoporoze.

Iako postoje djelotvorni lijekovi za liječenje osteoporoze, postoji i jaka potreba za prevencijom osteoporoze.

U istraživanju je sudjelovalo 90 žena prosječne dobi od 76 godina. Probiotik koji su dobivale sudionice u istraživanju bila je "dobra bakterija" Lactobacillus reuteri 6475

Svakako treba istaknuti da je liječenje probioticima bilo dobro podnošljivo te nije uzrokovalo značajnije nuspojave.

Smatra se da terapija probioticima može biti učinkovit i siguran način za sprječavanje pojave osteoporoze kod mnogih starijih ljudi.

Inače, bakterija Lactobacillus reuteri 6475 posjeduje više svojstava koje pogoduju poboljšanju zdravlja. Bakterija se prirodno nalazi u ljudskom gastrointestinalnom traktu. 

Također, treba spomenuti da je sastav bakterijske flore u gastrointestinalnom traktu povezan s bolestima kao što su dijabetes i pretilost.

Izvor:
Journal of Internal Medicine