Promjene na mozgu povezuju menopauzu s većim rizikom od Alzheimerove bolesti


Promjene na mozgu povezuju menopauzu s većim rizikom od Alzheimerove bolesti

Žene imaju veću vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest nego muškarci, a nova studija pokazuje da se određene promjene na mozgu za koje se zna da povećavaju ovaj rizik mogu akumulirati tijekom menopauze.

Žene koje su prošle kroz menopauzu imaju više hiperintenziteta bijele tvari u mozgu nego žene u predmenopauzi ili muškarci iste dobi, otkrilo je istraživanje. To su sićušne lezije vidljive na snimkama mozga koje su povezane s povećanim rizikom od bolesti malih cerebralnih krvnih žila, uključujući moždani udar, Alzheimerovu bolest i probleme s razmišljanjem i pamćenjem.

U mlađoj životnoj dobi, u prosjeku, nema vidljivih razlika između muškaraca i žena, no starije žene imaju više ovih abnormalnosti nego muškarci iste dobi, a taj se jaz javlja oko menopauze i povećava se nakon toga.

Smatra se da ovo novo otkriće ukazuje na menopauzu kao važnu prekretnicu, te bi trebalo istražiti je li to sama pojava menopauze i povezana promjena u razinama hormona, ili se menopauza javlja kao rezultat i označava druge temeljne mehanizme.

Izvor:
Neurology