Prva "pilula za dan poslije" stigla u Hrvatsku


Prva "pilula za dan poslije" stigla u Hrvatsku

Prva "pilula za dan poslije" na domaćem tržištu od idućeg tjedna bit će dostupna u ljekarnama diljem Hrvatske, nakon što je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izdala sva potrebna odobrenja za puštanje u promet. Pilula koja će biti dostupna isključivo na recept ginekologa, jedina je tableta za "dan poslije" registrirana u Hrvatskoj s indikacijom za hitnu kontracepciju.

Postkoitalna kontracepcija, kolokvijalno poznata i kao "pilula za dan poslije" kontracepcijska je metoda koja podrazumijeva sprječavanje neželjene trudnoće. Uzima se u roku od 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa ili kada je neka od primijenjenih metoda zakazala. Tableta sadrži 1,5 mg levonorgestrela, hormona koji je čest sastojak i drugih kontracepcijskih tableta. Djelotvornost tablete potvrdila su i klinička istraživanja koja pokazuju da ukoliko se „pilula za dan poslije“ uzme unutar 72 sata, sprječava oko 84 posto neželjenih trudnoća.

Dostupnost ove kontracepcijske metode u Republici Hrvatskoj pozdravili su i zdravstveni stručnjaci koji smatraju da je riječ o metodi koja će utjecati na smanjenje broja pobačaja, posebice među mlađom populacijom. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2008. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 10.616 prekida trudnoća. Od tog broja gotovo 40 posto prekida trudnoća učinjeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina te u čak 358 mladih žena do 19 godina starosti (8 posto od ukupnog broja), što ukazuje na neosviještenost i needuciranost mladih generacija o potrebi korištenja zaštite prilikom spolnih odnosa.

Dr. Zlatko Topalović iz Studentske poliklinike u Zagrebu drži da je takva pilula nužna na tržištu, jer brojke govore kako je pobačaj još uvijek, za dobar dio spolno aktivnih osoba, prihvatljiva metoda kontracepcije. "Ova metoda je, u svakom slučaju, prihvatljivija od pobačaja. Najvažnije je da je mnogo manja šteta za ženu popiti pilulu nego poslije ići na pobačaj", ističe dr. Topalović. Prva tableta za hitnu kontracepciju dostupna na domaćem tržištu, kako kaže dr. Topalović, ne smije se zlorabiti i koristiti kao redovita kontracepcija ili izgovor za spolno neodgovorno ponašanje, već je metoda koja se koristi samo u izvanrednim situacijama.

Postoje klinički dokazi o učinkovitosti levonorgestrela uzetog u dvije doze po 750 mikrograma u razmaku od 12 sati. Postotak učinkovitosti se kreće od 95 posto unutar 24 sata; 85 posto unutar 24-48 sati, tj. 58 posto ako se počne uzimati između 48-72 sata nakon spolnog odnosa.

Izvor:
Spona komunikacije