Rizik od demencije viši u osoba s fibrilacijom atrija


Rizik od demencije viši u osoba s fibrilacijom atrija

U osoba s fibrilacijom atrija, jednim od najčešćih srčanih poremećaja, rizik od demencije je povišen, ukazuju rezultati nove studije. Fibrilacija atrija je poremećaj srčanog ritma kojeg karakteriziraju nepravilni i često ubrzani otkucaji srca.

Inače, od ranije je poznato da je fibrilacija atrija povezana s povećanim rizikom od moždanog udara, a poznato je da moždani udar pogoršava rizik od demencije. Međutim, veza između fibrilacije atrija i demencije bez incidencije moždanog udara nije prethodno utvrđena.

Osim povišenog rizika od demencije i moždanog udara, pokazalo se da osobe s fibrilacijom atrija imaju tihe moždane infarkte i male infarkte dublje unutar bijele tvari mozga, češće od drugih osoba. Ovi mali infarkti, ili lakune kako ih zovu, mogu biti znakovi bolesti malih krvnih žila mozga.

Trenutne terapije za fibrilaciju atrija prvenstveno su usmjerene na ublažavanje simptoma i prevenciju moždanog udara. Međutim, potrebno je više znanja o tome koja je terapija najbolja i kada ju treba primijeniti kako bi se smanjio rizik od demencije.

Budući da danas ne postoji kurativni tretman za demenciju, važno je otkriti i liječiti čimbenike rizika za demenciju na najbolji način kako bi se spriječila pojava bolesti, ističu stručnjaci.

Izvor:
University of Gothenburg