Rizik od razvoja epilepsije veći nakon hripavca


Rizik od razvoja epilepsije veći nakon hripavca

Rezultati nove studije ukazuju da je rizik od epilepsije veći u djece mlađe od tri godine kojima je u bolnici dijagnosticiran hripavac, no apsolutni rizik od razvoja epilepsije je i dalje vrlo malen. Inače, trenutno ne postoje dokazi o neurotoksičnom učinku Bordetelle pertussis, bakterije koja uzrokuje hripavac (pertusis).

No svakako treba spomenuti da hripavac može uzokovati krvarenja u središnjem živčanom sustavu, što zajedno s hipoksemijom može dovesti do encefalopatije. Encefalopatija se javlja u 0,3 posto djece s hripavcom.

Jednako tako, pokazalo se da je rizik od epilepsije veći u djece s hripavcom koja su prijevremeno rođena.

Inače, hripavac je visoko zarazna infekcija koja dovodi do napadaja kašlja koji obično završavaju dugim, visokotonskim, duboko uvučenim udahom (hripanje). Od hripavca se može oboljeti bilo kada, no oko polovice svih slučajeva događa se u djece mlađe od četiri godine. Zaražena osoba širi klice hripavca zrakom u iskašljanim kapljicama. Bilo tko u blizini može ih udahnuti i zaraziti se.

Oboljeli od hripavca obično prestaje biti zarazan nakon trećeg tjedna bolesti. Bolest traje oko šest tjedana prolazeći kroz tri stadija: kataralni (blagi simptomi prehlade), paroksizmalni (teški napadi kašlja) i rekonvalescentni (postupni oporavak).

Izvor:
JAMA